NAZOVITE NAS: +385 95 368 8770

OBJAVLJEN PRIRUČNIK ZA PROCJENU VRIJEDNOSTI NEKRETNINA

Objavio: u Vijesti sa 0 Comments

Priručnik za procjenu vrijednosti nekretnina, koji bi trebao pomoći vještacima u primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina te uvesti red i transparentnost na to tržište, predstavljen je u četvrtak u prostorijama Društva građevinskih inženjera Zagreba, prenosi Tportal.

“U priručniku, prvom takvom na ovim prostorima, na 460 stranica detaljno se obrađuju sva područja procjene vrijednosti nekretnina. U potpunosti je kompatibilan s trenutno važećim Zakonom o procijeni vrijednosti nekretnina”, kazao je na predstavljanju koautor priručnika Željko Uhlir.

Istaknuo je da posljednji cjeloviti pravni akt koji je regulirao tu problematiku potječe iz 1936. godine te da su se do donošenja Zakona u 2015. procjene radile “‘odokativno’, na temelju intuicije”, što je dovodilo do pravne nesigurnosti i odvraćalo investitore od ulaganja.

“Priručnik, uz zakonske osnove postavljene prošle godine, predstavlja osnovu za razvitak struke”, ocijenio je Uhlir.

Koautor priručnika Branimir Majčica kazao je da su u priručniku po prvi put obrađene teme procjene vrijednosti prava građenja, prava služnosti, poredbene metode i ostale teme te da je priručnik namijenjen prvenstveno procjeniteljima, ali i široj javnosti koja se bavi nekretninama u lokalnim upravama, državnim uredima i sudstvu.

“Dosad se radilo po nahođenju, zdravoj logici, što je rezultiralo vrlo različitim procjenama za istu vrstu nekretnine od različitih procjenitelja. Sada se može provjeriti kako je tko došao do rezultata, je li poštovao činjenice, propise i podatke. To će dovesti red i transparentnost na tržište”, naglasio je Majčica.

Izdavač priručnika je Društvo građevinskih inženjera Zagreba.

Izvor: Tportal / Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.